pátek 21. června 2013

Going Forward by Looking Back

Jdeme kupředu dívaje se vzad. Jsme náš příběh. Chceme-li rozumět sami sobě, musíme rozumět příběhu, kterého jsme součástí. Bez minulosti jsme jako člověk trpící amnesií - nevíme, kdo jsme, ztrácíme svou identitu.

V dnešní době není problém dostat se odkudkoliv kamkoliv v relativně krátkém čase. Do Norska se snad ještě někdy podívám, ale přátelé, se kterými jsem tam strávil spoustu času, tam již nebudou. Na společné zážiky s lidmi ze 3 kontinentů budu vždy s radostí vzpomínat. Vřelé přijetí navzdory veliké rozdílnosti a společné oslavy v kuchyni a na balkoně 4. patra v Sogn studentby s hromadou dalších studentů z celého světa jsou nezapomenutelné zážitky.

Hot-pot night

"Hot-pot" je tradiční čínský pokrm, který si získal mé sympatie. Dá přirovnat ke kulinářskému počinu kočičky a pejska, či německému "eintopfu" (polévka z jednoho hrnce). V praxi to funguje následovně: Sejde se parta hladových studentů, přičemž každý přinese své oblíbené jídlo. Zatímco pro tradiční čínský hotpot se užívá výhradně čínských surovin, mezi ingredience pro náš "kontextuální" hot-pot se mezi čínskými houbami, nudlemi a mořskou okurkou sešly i norské masové koule (podobné těm, které si koupíte v Ikea), rybí bramboráky, krevety a norský sýr. Ve vařiči na rýži se uvaří voda s typickým pikantním kořením, načež se do hrnce začne házet to, co je právě po ruce.
Hot-pot má několik výhod - nemusíte čekat s jídlem na ostatní. Máte-li hlad, prostě vytáhnete z hrnce to, na co máte zrovna chuť a sníte to. Na oplátku něco jiného do hrnce přihodíte. Takto můžete "hot-potovat"
do aleluja. Hot-pot je nikdy nekončící proces vaření a následné konzumace (máte-li dostatek jídla, samozřejmě). Chuť jídla se díky různorodosti mění a navíc si užijete spoustu srandy při pokusech vylovit norské masové koule pomocí čínských hůlek...